En djup resa in i den ”enkla” lofi-poppens värld

15 mars 2021 Mikael Barani

Lofi-poppen har varit på stark frammarsch under de senaste åren. Det handlar om instrumental musik – för det mesta – med en lite melankolisk känsla som är perfekt att plugga eller chilla till. Oftast okomplicerat, så att hjärnan inte ska fastna på detaljer, vilket dock inte betyder att det nyanslöst eller utan själ.

Ta till exempel GOSON, som är svensken Henrik Göranssons musikaliska alter ego. En låt som ”Slide” må låta simpel, men är fylld av små detaljer som skapar en helhet som låter okonstlad – något som tyder på stor kunskap och skicklighet.

Början man klicka sig vidare så hittar man gott om liknande exempel där alla snittar in på flera hundratusen lyssnare per månad, något som är otroligt häftigt.

Lofi-pop är med andra ord ett perfekt sätt att nå ut till en publik. Vill man lira på en väldigt grundläggande nivå så räcker det faktiskt med en dator och ett inspelningsprogram. Detta förutsätter förstås att man står ut med att klicka i tonerna var för sig i inspelningsprogrammet.

Ska du lyfta det hela så behöver du ett midi-keyboard och ett ljudinterface. På så sätt kan du ta ditt skapande till nästa nivå. Det hjälper förstås om du kan spela på flera instrument. Det är trots allt gitarren i redan nämnda ”Slide” som gör den låten. 
Om du inte spelar än så finns det gott om resurser på nätet. Du kan även plocka upp en gitarr till ett bra pris på https://www.danguitar.se/musikinstrument/gitarr

Det roliga med musikskapande är att det är ett evigt utforskande, precis som livet. Man kan välja mellan att göra saker mer komplexa och med fler lager, eller ta det åt det motsatta hållet: Genom att skala av så hittar man ibland det mer uttrycksfulla.

Det är helt upp till dig att se vad som kommer ur just din själ på denna resa.

Fler nyheter