Vad är amino?

04 mars 2020 jonas olsson
Vad är amino?

Amino eller aminosyror, det är de olika beståndsdelar som kroppen behöver för att kunna bygga upp protein. Protein är viktigt för oss människor på så vis att de gör så att vår ämnesomsättning, våra muskler och vårt immunförsvar fungerar ordentligt. Utan dem så fungerar vi inte, varken kroppen eller det psykiska. För att vi hela tiden ska kunna få i oss och ha tillgång till dessa syror i kroppen så behöver vi se till att få i oss bra mat som ger oss det. 

 

De essentiella syrorna och de icke-essentiella 

Enkelt förklarat så finns det tjugo stycken olika typer av aminosyror och av de här tjugo så finns det åtta stycken som inte kroppen klarar av att tillverka själv. Det handlar om fenylalanin, tryptofan, lysin, valin, leucin, treonin, metionin och isoleucin. Dessa kallas för essentiella syror och är nödvändiga att vi får i oss genom den föda vi äter. De resterande tolv syrorna kan kroppen själv bilda, de kallas för icke-essentiella syror. Men även om man har vissa syror i kroppen som bildas naturligt, är de andra essentiella syrorna superviktiga att få i sig, annars påverkar tillverkningsprocessen av de icke-essentiella syrorna. 

 

 

Vi behöver dessa syror för att må bra och överleva

Dessa typer av amino som finns påverkar allting i vår kropp, hur vi mår och hur vår förbränning fortgår till exempel. Utan dessa syror i kroppen så överlever vi inte. Däremot så kan man få en brist på någon av dessa, och då kan man behöva äta lite tillskott. Dessa tillskott kan införskaffas i en hälsokostbutik, både online och i fysiska butiker. På http://www.halsopreparat.se/vitaminer-mineraler-amino/category/19437847321 till exempel, kan man titta på och köpa sig olika typer av tillskott, så även amino. Det kan vara bra om man tränar mycket och hårt, till exempel, att öka på sitt intag av aminosyror. 

Fler nyheter