Gör virussanering på kontoret

13 oktober 2020 jonas olsson

Ett ord som ganska få tidigare hört talas om är virussanering. Det är nog sällan man utfört den åtgärden om det inte varit någon speciell sjukdom vid ett speciellt tillfälle där man drabbats av detta. Men numera har det blivit en mycket vanlig och nästan rutinmässig åtgärd, åtminstone på större arbetsplatser. 

Även om man som personal är noggrann med handtvätt, handsprit och säkerhetsavstånd är det lätt att glömma bort sig ibland. Och om man skulle gå och tvätta händerna så fort man kliat sig på näsan eller rört ansiktet, så skulle det bli väldigt många avbrott i arbetsdagen.

 

Rengöring och vädring

Nya tider ger nya rutiner, men när det gäller en arbetsplats utan smittorisk så är det egentligen tillbaka till gamla beprövade knep. Man ska hosta och nysa i armvecket, inte ta sig så mycket i ansiktet, stanna hemma om man känner sig sjuk, tvätta händerna ofta och noga och så vidare.  

Men andra gamla knep är också att man ska hålla rent, inte dela på bestick och glas. Samt att man ska vädra dagligen. Då syftar man på att göra en snabb och stor vädring. Alla fönster och dörrar öppnas samtidigt och sedan stänger man efter en kort stund. På det sättet får man en stor luftväxling men det tar inte så mycket på uppvärmningen.

 

 

Följa en checklista

När man sanerar kontor från virus så är det också viktigt att den som utför åtgärden är frisk. Och att man skyddar sig. Om man slarvar med detta så blir det en rundgång som gör att saneringen tappar sin nytta. Så alla rutiner och checklistor ska följas till punkt och pricka. Därför är det också viktigt att man som kund meddelar saneraren ifall man har någon smitta på kontoret, och vilken typ av smitta det rör sig om, så att saneraren kan använda rätt skydd.  

Fler nyheter