Aixam en pärla bland mopedbilar

Har du tröttnat på att skjutsa 14-åringen hit och dit? Är det inte kompisar så är det träning, shopping eller något allmänt häng med vänner de skall på. Efter 15-årsdagen finns det en möjlighet att skjutsningen sjunker rejält, för när man fyller femton får man ta ett AM-körkort som ger behörighet för att köra såväl moped som mopedbilar. 

Att ha ett AM-körkort är grunden för att veta hur man beter sig i trafiken och för att kunna trafikregler. Dock ingår inte övningskörning utan bara teori i AM-kortet. Det är bra att som förälder övningsköra med den blivande föraren först. Är man ovan så är det svårt att veta hur stor plats mopedbilen tar på körbanan, samt hur det är att vara i trafiken.

Idag är mopedbilarna på stark frammarsch och används främst av de som är fyllda 15 och uppåt tills man tagit körkortet för bil. Det blir mer populärt också att ha en mopedbil som en liten extrabil för kortare sträckor inom familjen.

 

 

Tankar inför köpet

Bra saker att ha med i bakhuvudet inför köpet är att det faktiskt är en mopedbil och inte en vanlig bil man köper. Karossen är inte lika stabil som en bil, något som är lätt att glömma. Däremot finns det studier som tyder på att man är något säkrare i en mopedbil än på en moped. Det är många olika aspekter man behöver väga in i köpet. 

En mopedbil är också undantagen fordonsskatt då det räknas som en moped. De ska inte heller kontrollbesiktigas. En av de viktigaste sakerna att komma ihåg när man köpt en mopedbil är att skaffa en försäkring.

När AM-kortet är avklarat och mopedbilen är inköpt hos till exempelvis https://cittrabil.se/mopedbilar/ är det bara att rulla ut på vägarna! Glöm inte: Alltid säkerhetsbälte på vid färd, för både förare och passagerare!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *