Rusta upp huset med billiga ytterdörrar
Hur står det till med ytterdörren? Börjar den bli gisten och knarrar? Då kan det vara dags att byta ut den mot en nyare förmåga. Att stå där på vintern med en dörr som går i baklås, eller en dörr som sväller och blir svårstängd på sommaren är inte roligt. Då är det bättre att byta ut dörren mot en som alltid fungerar som en dörr skall.
Reflektera även över vilken typ av lås som ska sitta på ytterdörren. Idag finns alternativ med kodlås istället för ett klassiskt nyckellås. Ett tips är att prata med försäkringsbolaget om vilka lås som är godkända för att försäkringarna skall gälla och sedan hitta en relativt billig ytterdörr.
Måttanpassad dörr efter dörrkarmens mått
Vid en första anblick kan man tycka att alla ytterdörrar ser likadana ut, att det är samma storlek på både höjd och bredd. Granskar man måtten lite mer noggrant är det snarare så att dörrmått kan variera mycket mellan olika hus. I modernare hus installerar man oftast standarddörrar. När det gäller äldre hus kan ytterdörrens mått variera desto mer.
Därför är det bra att noga mäta upp dörrkarmens mått och inte chansa på en standarddörr. När man letar ytterdörrar så finns de, precis som allt annat, i olika prisklasser. Design och kvalitet kan man hitta även på billiga ytterdörrar, likväl som på dyrare dörrar.
Glasruta eller inte i dörren
Idag är det populärt att ha en glasruta i dörren. Det kan vara en lång och smal glasruta som antingen är vertikal eller lodrät, eller en kvadratisk ruta som är mer centrerad. Självklart finns det klassiska ytterdörrar utan glasruta också. Många gånger är hallar ganska mörka och ett fönster blir då ett sätt att få in ett naturligt ljus. Vill man inte ha klarglas kan man antingen välja frostat glas eller själv sätta upp insynsskydd i rutan.